Sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında yıkamayınSebze ve meyvelerin içindeki bazı vitaminler suda çözünüyor. Bu nedenle sebze ve meyveleri şiddetli akan suyun altında uzun süre yıkamayın. Hızlı akan su, yüzeyde oksijen kaybına neden olarak, yiyeceklerin besin değerini düşürüyor. Ayrıca sebzeleri yıkarken bütün halinde suya basın. Doğrayıp suya bastığınızda vitamin değerini öldürüyorsunuz.
Domates antioksidanlarla dolu doludur. Alfa-lipoik asit, glikozu enerjiye dönüştürmek için vücuda yardımcı olur. Bazı çalışmada alfa lipoik asitin kan şekeri kontrolüne yardımcı olduğunu ortaya koymuştur.
Domatesin sağlığa faydaları, sebzeye kırmızı rengini veren ve güçlü bir antioksidan olan “likopen” adlı bileşenden kaynaklanmaktadır.
Domatesi bu kadar sağlığa faydalı kılan özelliği hiç şüphesiz içerdiği yüksek değerde ve çok farklı vitaminler ve besinlerdir. Orta boy bir domates ( 123 gram) ortalama 22 kalor, 0 yağ ve 1 gram protein içermektedir. Domates A ve C vitamini açısından zengindir. Bunun aynında folik asit açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca domates alfa lipoik asit, likopen, kolin, folik asit, beta-karoten ve lutein de dahil olmak üzere olmak üzere birçok besin içermektedir.
Domatesi bu kadar sağlığa faydalı kılan özelliği hiç şüphesiz içerdiği yüksek değerde ve çok farklı vitaminler ve besinlerdir. Orta boy bir domates ( 123 gram) ortalama 22 kalor, 0 yağ ve 1 gram protein içermektedir. Domates A ve C vitamini açısından zengindir. Bunun aynında folik asit açısından zengin bir kaynaktır. Ayrıca domates alfa lipoik asit, likopen, kolin, folik asit, beta-karoten ve lutein de dahil olmak üzere olmak üzere birçok besin içermektedir.
Fasulyenin içeriği sağlığımıza geniş bir yelpazede hizmet etmesini sağlamaktadır. Sindirim sistemine oldukça faydalı olan fasulye şaşırtıcı bir şekilde beyin sağlığına iyi gelir. Fasulye ayrıva kan şekerine, kalp hastalıklarına faydalıdır. Bunun dışında çok etkili bir enerji deposu olan fasulye genel anlamda metabolizmayı hızlandırı ve genel sağlığa katkıda bulunur. Şimdi fasulyenin faydalıdırını detaylı olarak imcelemeye çalışalım.
Yüksek oranda lif içeren bir sebzedir. A, B12, C ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez de içerir. Kemik gelişimine fayda sağlar. Hazımsızlığı giderir, sindirim sisteminin gelişimini olumlu yönde etkiler. Kolesterolü düzenlemeye yardım eder. Kabızlığı önlemeye yardım eder.
Yüksek oranda lif içeren bir sebzedir. A, B12, C ve K vitaminleri, potasyum, kalsiyum, fosfor ve manganez de içerir. Kemik gelişimine fayda sağlar. Hazımsızlığı giderir, sindirim sisteminin gelişimini olumlu yönde etkiler. Kolesterolü düzenlemeye yardım eder. Kabızlığı önlemeye yardım eder. Vücut yorgunluğunu giderir. Başta kolon kanseri olmak üzere birçok kanser türünü önlemeye katkı sağlar. Vücuttaki serbest radikallerin miktarını azaltır ve bunun sonucunda damarlardaki yağ oranının azaltılmasına yardım eder.
Kırmızı biber yeşil biberin başka bir türüdür. Yeşilinden daha tatlı ve olgun olan kırmızı biber sadece yemekleri tatlandırmaz aynı zamanda da vücudunuz için muhteşem yararlar sağlar.
İçeriğinde antioksidan vitaminler olduğu için yaşlanmayı geciktirir, enfeksiyonlara karşı vücudu korur, vücudumuzun temizlenmesinde yardımcıdır. Kansere karşı etkilidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçeriğindeki P vitamini atardamar ve toplardamar sağlığı için önemlidir. Damarların yumuşamasına ve kanamaya karşı etkilidir. Kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kalp hastalıklarından korur.
Biberler, içerdikleri antioksidan ve diğer maddelerle bedenin birçok kanser türüne ve kalp hastalıklarına yakalanma rizikosunu azaltır; felç geçirme ve katarakt illetine tutulma tehlikesini en aza indirger.
Kansere karşı etkilidir. Bağışıklık sistemini kuvvetlendirir. İçeriğindeki P vitamini atardamar ve toplardamar sağlığı için önemlidir. Damarların yumuşamasına ve kanamaya karşı etkilidir. Kalp ve damar sağlığı için önemlidir. Kalp hastalıklarından korur. • İçeriğinde ki K vitamini kanamaları azaltır. İçeriğinde yoğun lif bulunduğu için kabızlığı azaltır. Düşük kalori içeriği ile çiğ şeklinde salata ve yemeklere tüketilmesi tokluğu arttırdığı için kilo vermeye yardımcıdır. İçeriğinde ki A ve C vitamini göz sağlığı için çok faydalıdır.
Eğer bağırsak problemi yaşamıyorsanız C vitamini yönünden zengin olan Jalapeno biberini kış aylarında almanız oldukça faydalı olacaktır. Elbette her nimette olduğu gibi bunun da tek işlevi C vitamini verip yemeklere lezzet katmak değil. Jalapeno biberi içerisinde bulunan kapsaisin maddesi sayesinde antioksidan özelliğine sahip olmakta ve bu maddenin kanserli hücrelerle savaştığı da yapılan bir takım araştırmalar sonucu kanıtlanmış durumda. Daha çok turşu olarak karşımıza çıkan bu gıdadan daha etkili faydalanabilmek için taze halde tüketilmesinde daha fayda var. Tezgahlar da sonbaharın ilk günlerinde karşımız daha sık çıkar. Ülkemizde Akdeniz ve Güney Doğu Anadolu bölgelerinde de yetiştirilmektedir.
Kırmızı biber kanserle savaşta en büyük yardımcılarınızdan biridir. İçerisinde bulunan likopen kansere karşı oldukça etkilidir. Prostat, pankreas ve rahim kanseri bu kanser çeşitleri arasındadır. Kırmızı biber antioksidan açısından oldukça zengindir ve kalp rahatsızlığı riskini azaltır. • Kolayca kilo vermenizisağlar. bu sebzeler vücut sıcaklığını artırır ve oksijen gereksinimi yaratır. Bu sayede kilo vermek daha kolay bir hale gelmektedir. Kırmızı biber içerisinde bulunan A vitamini gözlere ve bağışıklık sistemine iyi gelir. B vitamini beynin gelişimi için oldukça önemlidir. Vücut metabolizmasını etkiler ve proteinin enerjiye dönüşümüne yardımcı olur. E vitamini hücrelerde hasar görülmesini engeller ve bu sayede kanser potansiyelini azaltır. Kırmızı biberde C vitamini ve potasyum da bol miktarda bulunur. C vitamini bağışıklık sistemini güçlendirirken potasyum kalp krizi riskini azaltır
Ayrıca Yeşilbiberde bol miktarda bulunan K vitamini, damarları yumuşatıp gevşettiğinden, kanamalar üzerinde etkilidir. Özellikle acı biber, kan pıhtılaşmasını önleyerek, felç geçirme ve katarak oluşumunu engellemede etkilidir. Midenin suyunu alır ve iştah açıcı özelliği vardır. Bol lifli bir gıda olduğundan, bağırsak rahatsızlıkları ve kabızlığa iyi gelir. İçerisinde ki C vitamini, vücut direncini artırarak, kışın nezle, grip gibi hastalıklara karşı korunmakta yardımcı olur. Şayet grip yeni başlamışsa iyileşme sağlar. Yeşilbiberin içinde bulunan 'kapsasiin' maddesinin prostat kanserini iyileştirme ve de önlemede etkili olduğu bildirilmiştir. İçindeki A ve C vitamini göz sağlığı için çok faydalıdır. Düşük kalorili olması ve tok tutma özelliği sayesinde diyet yapanların daha hızlı kilo vermelerine yardımcı olur. Enerji ve zindelik kazandırır. Yaşlanmayı geciktirir. Özellikle acı biberin tam bir akciğer dostu olduğu uzmanlar tarafından bildirilmektedir. Balgam söktürücü özelliği sayesinde akciğerlerin üzerinde, sigaranın yol açtığı kirliliği temizlemekte etkili olduğu düşünülmektedir.
Salatalık A, C,E ve K vitaminleri açısından zengindir, bunun yanında protein, diyetlifleri, folat, niasin, pridoksin, riboflavin, tiamin, sodyum , potasyum içermektedir. Ayrıca kalsiyum, demir, magnezyum, manganez, fosfor, kinko gibi sağlık açısından çok önemli mineraller içermektedir.
B Vitamini Kaynağı: Salatalık B vitamini bakımından iyi bir kaynaktır. Halsizlik, sinirlilik, kansızlık, ağız yaraları, dikkat dağınıklığı ya da unutkanlık gibi şikayetlerin altından B vitamini eksikliğinin çıktığı çok olur. Bu tip şikayetler olsun olmasın, B vitamini yönünden zengin gıdalara öğünlerinde yer vermek isteyenler, listeye salatalığı da rahatlıkla ekleyebilir.
Çok iyi bir B vitamini kaynağıdır. İçerdiği B vitamini sayesinde duygusal ve zihinsel sağlığı korumaya yardım eder. Salatalığın yüzde 95 i sudur. Bu yüzden vücuttaki toksinlerin kolaylıkla dışarı atılmasını sağlar. Kansere karşı mücadelede yardım eder. Özellikle meme kanseri, yumurtalık kanseri, prostat kanseri, rahim kanseri ve kolon kanseri gibi kanser türlerine yakalanma riskini azaltır. Ağız kokusunu hafifletir. Ağır şekilde ağız kokusuna sebep olacak yiyecekler yedikten sonra bir dilim salatalık ağzınıza alın damağınıza yapıştırın ve 30 saniye kadar bekleyin. Daha sonra ağız kokusunun geçtiğini fark edeceksiniz. Çünkü salatalık ağız kokusu neden olan bakterilerin ölmesini sağlar. Vücudu nemlendirir ve günlük vitamini ihtiyacının büyük bir bölümünü karşılar. Özellikle B vitamini içerdiği için deri, göz, ağız, saç ve karaciğer sağlığını korumaya yardımcı olur. Kıkırdak ve kemik yapısına korur.
İştahı açar, mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır. Romatizmaya iyi gelir. Kanamaları önler. Cinsel arzuyu arttırır. Kırmızı biber, insanı ferehlatır ve nefes yollarını açar. Bronşit ve grip gibi hastalıklarda faydalıdır. Damar tıkanıklığı ve kalp hastalıklarına karşı koruyucudur. Acı biber, İştah açar. Akciğerleri temizler ve balgam söktürür. Eklem iltihaplanması, diş ve boğaz ağrıları, romatizma, sindirim sistemi bozuklukları, soğuk algınlığı gibi rahatsızlıklarda faydalıdır.
İştahı açar, mideyi kuvvetlendirir ve hazmı kolaylaştırır. Romatizmaya iyi gelir. Kanamaları önler. Kırmızı biber, insanı ferehlatır ve nefes yollarını açar.
Kabağın içerdiği vitamin, mineral ve besinlerin sağlık açısından bir çok faydası vardır. Kabak kilo vermek isteyenler için tercih edilen besinlerin başında gelir, çünkü zayıflamayı kolaylaştırır. Kalp sağlığına faydalı olan kabak, kanseri önleyici özelliği vardır.
Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. Bağırsakları yumuşatır. A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur.
Sindirim sistemini rahatlatır, kolay dışkılamayı sağlar. Yüksek oranda lif içermesi sebebiyle kabızlığı önler. Bağırsakları yumuşatır. A, B1, B2, C vitaminlerince zengindir. Ayrıca kalsiyum, potasyum ve demir minerallerini bulundurur. Kolesterolün düzenlenmesine yardım eder. Tabii kızartma, oturtma gibi yemeklerini hazırlarken çok yağlı yapmamaya özen göstermelisiniz. Kan basıncını arttırır.